"הנפשות הפועלות" ונתוני רקע
1. הנתבע 1 - ריאח חנא אבו אלעסל (להלן:
"בישופ ריאח"), כיהן כבישופ של הכנסייה האוונגלית האפיסקופלית בישראל - התובעת 1 (להלן:
"הכנסייה בישראל"), מיום 15/8/98 ועד ליום 31/3/07.
לאחר שבישופ ריאח סיים את תפקידו בכנסייה, התגלעה בינו לבין התובעים מחלוקת באשר לזכויות הבעלות, החזקה והניהול של ביה"ס הנקרא "הקמפוס החינוכי ע"ש ריאח" הקיים על כברת קרקע המזוהה כחלקה 27 גוש 16503 בנצרת (להלן:
"ביה"ס"
ו-
"החלקה", בהתאמה), שבבעלות התובעת 2,the church" missionery trust association ltd" - מוסד הנמנה על הכנסייה האנגליקנית באנגליה (להלן:
"הכנסייה מאנגליה").
על רקע מחלוקת זו הגישו התובעים- הכנסייה בישראל, הכנסייה מאנגליה, מועצת הנהלת ביה"ס והבישופ המכהן סלמאן דוואני (להלן יחד ייקראו:
"הכנסייה") לבית משפט זה שתי תביעות; את התביעה בת"א 807/07 נשוא פסק דין זה, ותביעה בת"א 809/07 שהוגשה כנגד בישופ ריאח בלבד. כמו כן הוגשה ע"י הכנסייה תביעה לבית המשפט השלום בנצרת (ת"א 7136/07), נגד הבישופ ריאח, העמותה וחלק מהנתבעים שבפנינו.
2. בתביעה בת"א 809/07, עתרה הכנסייה למתן צו עשה לקבלת דין וחשבון אודות פעולות שביצע בישופ ריאח, לפי ייפוי כוח שניתן לו ע"י הכנסייה מאנגליה.
יושלם כבר עתה, כי הטיפול בתיק זה הסתיים בהצהרת הבישופ ריאח לפיה, מכוח ייפוי הכוח נעשו שתי פעולות בלבד; האחת הקמת הנתבעת 2- בישופ ריאח אדיוקישנל קמפוס (ע"ר ) (להלן:
"העמותה"), והשנייה, היא ניהול החלקה, לרבות ביה"ס שמוקם עליה.
בתביעה שהוגשה לבית משפט השלום בנצרת (ת"א 7136/07), עתרה הכנסייה למתן סעדים שונים, בתחום החזקה והשימוש במקרקעין, במטרה להשיב לידיה את השליטה בחלקה, ובמתחם בית הספר הבנוי עליה.
בתביעה דנן עתרה הכנסייה, בין היתר, לחייב את הנתבעים להשיב לה סך של
5,570,400 ש"ח (במהלך ניהול התיק ביקש ב"כ הכנסייה לצמצם את התביעה הכספית ולהעמידה,
ע"ס של 3,178,223 ש"ח), אשר לטענתה, נגבה על ידי העמותה מן התלמידים שלומדים בביה"ס, במסגרת דמי רישום ושכר לימוד לביה"ס, כאשר לטענת הכנסייה, ביה"ס מהווה גוף ומוסד מבין מוסדות הכנסייה, והכספים מגיעים לכנסייה כמו כן, עתרה הכנסייה למתן פסק דין הצהרתי באשר לבעלותה (או מי מיחידיה) בחלקה עליה בנוי ביה"ס ובמבנה ביה"ס ותכולתו.
עוד נתבקש בתביעה צו מניעה קבוע שיוטל כנגד בישופ ריאח וימנע ממנו מליטול חלק כלשהו בניהול ו/או הפעלת ביה"ס. בנוסף עתרה הכנסייה למנוע מהבישופ ריאח מלהשתתף באירועים המתקיימים על ידי הכנסייה או מי ממוסדותיה. כן עתרו התובעים בתביעה למתן צו עשה הנוגע לאופן בו על בישופ ריאח להציג עצמו בפני קהלו ובפני הציבור הרחב. (שני הסעדים האחרונים לעיל נזנחו במהלך ההתדיינות, כשלמעשה היה מוסכם, כי תוארו של הבישופ ריאח הוא תואר דתי, שהוא זכאי לשאת אותו כל ימי חייו, ללא קשר לעובדת יציאתו לפנסיה, על הנגזר מכך).
התביעה דנן הוגשה נגד 10 נתבעים; נתבע 1 הוא כאמור הבישופ ריאח, נתבעת 2 - העמותה אשר הוקמה ע"י הבישופ ריאח טרם פרישתו, נתבע 3 - בנו של הבישופ ריאח ואשר היה מנהל של ביה"ס, נתבע 4 - אשר שימש כמנהל כספים ואחראי על הכספים בביה"ס בתקופה הרלוונטית, והנתבעים 5-10 שהם חברי העמותה.
3. במסגרת התביעה בביהמ"ש השלום ובתביעה שבפניי, ניתנו ביום 21/1/08 וביום 29/1/08, בהתאמה, צווי מניעה, שאסרו, על צד העיקר, על הנתבעים כל חזקה או כניסה לחלקה ולביה"ס, כמו כן אסרו עליהם הצווים כל מעורבות בניהול ביה"ס לרבות גביית כספים מהורי התלמידים או מי מטעמם.
4. בתביעה בביהמ"ש השלום ניתן פס"ד ( מיום 31/5/10 ) שאישר הסכם פשרה, לפיו, בין היתר, הצהירו הנתבעים שם, בכללם הבישופ ריאח והעמותה, כי אין למי מהם זכויות מכל סוג שהוא, לא בחלקה ולא בביה"ס ותכולתו, ולא בכל דבר הבנוי ונטוע על החלקה, וכי אלה הם קניינם של הכנסייה בישראל והכנסייה מאנגליה. הנתבעים התחייבו שלא להתערב בכלל בענייני הכנסייה וביה"ס.
תמצית הטענות בתביעה
5. הכנסייה מאנגליה הפקידה את זכויות החזקה, השימוש, הניהול והפיתוח של החלקה בידי הכנסייה בישראל, באמצעות הבישופ המכהן שלה, בתוקף תפקידו בכנסיה, וכמי שעומד בראשה בהיותה ממשיכת דרכה של הכנסייה מאנגליה בישראל ובמזרח התיכון.
בשנת 1987, או סמוך לכך, נתנה הכנסיה מאנגליה ייפוי כוח כללי לבישופ שלה אז, מר סמיר קפעיתי, אשר החזיק, השתמש, ניהל ופיתח את החלקה וכל הבנוי עליה בתוקף תפקידו כבישופ, והכל בשם ומטעם הכנסייה.
החל מיום 15/8/98 ואילך, החליף בישופ ריאח את הבישופ סמיר בתפקידו כבישופ הכנסייה, כאשר בישופ ריאח גם כיהן מאז 12/6/95 כבישופ שותף בכנסייה.
נטען בתביעה, כי הכנסייה בישראל המשיכה להחזיק ולנהל את החלקה על כל הבנוי וקיים עליה, גם בתקופת כהונתו של הבישופ ריאח. הכנסייה מאשרת, כי ביום 25/1/07, ניתן ע"י הכנסייה מאנגליה ייפוי כוח כללי לבישופ ריאח, וזאת לבקשתו של הבישופ ריאח (להלן:
"ייפוי הכוח"), ברם זה בוטל ביום 24/8/07, לאחר תום כהונתו של בישופ ריאח.
6. התביעה ראתה לפרט, כי בטרם נבחר הבישופ ריאח כבישופ שותף, הוא שירת ככומר של הכנסייה בנצרת ובכפר ריינה, וגם ניהל, מטעם הכנסייה, בי"ס יסודי של הכנסייה הקרוי בשם "בי"ס המשיח האנגליקני", הממוקם בסמוך לבניין הכנסייה בנצרת על קרקע שבבעלות הכנסייה. הבישופ סמיר ביחד עם בישופ ריאח (אז כאמור היה כומר), רצו לפתח את ביה"ס היסודי, ע"י הגדלתו והפיכתו לבי"ס תיכון. בי"ס התיכון נבנה על החלקה